Маил
СИТИ ЦЕНТЪР "БАЗИЛИКА" ПЛОВДИВ


Един от мащабните проекти на „Инфоком” АД е изграждането на уникална сграда в центъра на град Пловдив – пет етажен бизнес център от метал и стъкло, който ще прехвърля като втори мост бул. „Мария Луиза” и ще се намира на мястото на древна базилика, разположена между католическия храм „Св. Лудвиг” от север и православната църква „Св. Петка” от изток.

Този проект стартира като идея още през септември 2001г., а самата сделка става факт през лятото на 2002 г., когато фирма „Би Ти Пи” ООД се сдоби с общинския терена с археологична стойност. Освен строеж, предстои и реставрация на базиликалните мозайки. Те ще бъдат експонирани в Г-образно ниско тяло. Древните мозайки са държавна собственост и всеки жител или гост на града ще има достъп до тях. До момента в Пловдив няма такава сграда, като идеята е това да не бъде просто поредната ексцентрична постройка, а културно и бизнес средище. По проект цялата застроена площ е 2 908 кв.м.
Освен експонирането на базиликата се предвижда още изграждането на салон на изкуствата, постоянен изложбен център, зала за концерти и презентации. Бизнес центърът ще помещава банка, куриерска агенция, застрахователно бюро, инвестиционен и осигурителeн фонд, туристическа агенция, представителства на чуждестранни компании и др. Височината на сградата е съобразена с тази на корниза на катедралата „Св. Лудвиг”, а проектът е одобрен и подкрепен напълно от Националния институт за паметници на културата.
Изграждането на авангардната бизнес сграда, архитектурно бижу, съхраняваща старинна безценна мозайка точно между два християнски храма, католически и православен, не е случайно съвпадение. Бизнес център „Базиликата” ще служи като мост между минало, настояще и бъдеще и ще съхранява за поколенията с внимание и специални грижи хилядолетната история на град Пловдив.